Rodon FM

From the blog

Νέα Κυκλοφορία : Stavros Gasparatos -“Rage Park” (20/05)

Tι θα συνέβαινε εάν άφηνες τον εαυτό σου να χάσει τον έλεγχο, να ξεσπάσει, να είσαι ο εαυτός σου χωρίς επιπτώσεις; H στιγμή πού κάποιος αφήνει ελεύθερο ότι καταπίεζε – στην προσπάθεια του να είναι συμβατός – είναι ο πυρήνας της μουσικής performance Rage Park, του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου. Αφετηρία του έργου, η συσσώρευση οργής και η ανάγκη εξωτερίκευσης της ως τρόπο λύτρωσης. To Rage Park επιχειρεί να κινηθεί στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την ηρεμία από την οργή και να προσκαλέσει το κοινό να ζήσει αυτή την εμπειρία εκτόνωσης και ελευθερίας.

Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών, η μουσική του Rage Park κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο. Η ηχογράφηση των 7 ορχηστρικών κομματιών έγινε ζωντανά στο Venue B τον Ιούλιο του 2018 με τη συμμετοχή των μουσικών: Αναστάσης Μυσιρλής (τσέλο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Πάνος Τσίγκος (πιάνο, electronics), Σταύρος Γασπαράτος (πιάνο, κρουστά, electronics). To artwork του album είναι βασισμένο στο έργο Spiked-Wire Frieze του εικαστικού Νίκου Σεπετζόγλου.

Ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει την δουλειά πάνω στο Rage Park, ετοιμάζοντας μια μουσική performance/εγκατάσταση με μια σπουδαία ομάδα καλλιτεχνών, που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο στις 23 και 24 Μαϊου.

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Rage Park” ολοκληρώνεται και το παράλληλο project του Στάθη Αθανασίου με την ομώνυμη μικρού μήκους ταινία του να κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαϊου στο αγγλικό site Directors Notes. Από αυτήν προέρχονται και τα τρία video clips που συνοδεύουν την κυκλοφορία του δίσκου εκ των οποίων το πρώτο έχει ανέβει στο κανάλι του σκηνοθέτη στο youtube και τα υπόλοιπα δύο θα ακολουθήσουν σε λίγες μέρες.

To album κυκλοφορεί σε αριθμημένη έκδοση βινυλίου, cd και digital album στις 20 Μαϊου από την Inner Ear.


φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης και sound artist. Εκτός από τα προσωπικά του έργα συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό.

Από το 2000 έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 παραγωγές, συνεργαζόμενος με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς – φορείς (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο του Νέου Κόσμου Ryerson Theatre School – Toronto, Mime Festival – London, Dock 11, Ballhaus NS – Berlin, De Wagg – Amsterdam, Macau C.C. – China, Paris Villette, EMPAC – N.Y., Dallas Opera , BAM – New York Onassis CC NY, The Watermill Center – NY, The Glass House – NY, Documenta14 – Kassel, Remai Modern, Canada κ.ά.)

Επιλεγμένα Έργα:
Το 2019 υπογράφει την ηχητική σύνθεση για το “Together” σε χορογραφία της Maria Hassabi (που έκανε πρεμιέρα στο Pulitzer Arts Foundation St. Louis).
Το 2016 γράφει την μουσική για τo “Recess”, μέρος του έργου “Rules of the Game”, σε χορογραφία του Jonah Bokaer. Μια συμπαραγωγή του BAM | NY και της Όπερας του Ντάλας. Ακολουθεί παγκόσμια περιοδεία.
Το 2015 δημιουργεί την μουσική performance-installation με τίτλο “Triple Echo” για τα εγκαίνια του Onassis Cultural Center – New York.
Το φθινόπωρο του 2014 παρουσίασε τη νέα του προσωπική δουλειά “Expanded Piano” στην Αμερική και το EMPAC (New York) που κυκλοφόρησε στην Γερμανική Ad Noiseam το καλοκαίρι του 2015.
Τον Ιούνιο του 2009 συνέθεσε την μουσική για την multimedia εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγκάρη.

Δισκογραφία:
Την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το “Rage Park” από την Inner Ear.
Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το “Experimentalism” από την West one Music.
Το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφορεί “Expanded Piano”, ηχογραφημένο στο EMPAC (New York) από την Ad Noiseam (Βερολίνο).
Το φθινόπωρο του 2013 κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ “Seven” από την Ad Noiseam (Βερολίνο).
Το 2008 κυκλοφορεί το προσωπικό του άλμπουμ «Rehearsals», μια συλλογή με μουσική για θέατρο και χορό από την Creative Space.

Βραβεία:
– 2019 “Βραβείο Κοινού” του Αθηνοράματος για την παράσταση “Το Παιχνίδι της Σφαγής” στο Εθνικό Θέατρο (σκηνοθεσία Γ. Κακλέας).
– 2017 “Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής” στο Φεστιβάλ Δράμας.
– 2013 “Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής” από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία “Αίμα” του Δ. Καραναστάση.
– 2013 “Βραβείο Κοινού” του Αθηνοράματος για την παράσταση “Αγία Ιωάννα των Σφαγείων” (σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκης).
– 2009 «Έπαινος Νέου Δημιουργού» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

www.stavrosgasparatos.com

RodonFM.net (C) 2016