Rodon FM

From the blog

Νέα Κυκλοφορία : Yako Trio – OdesSea (Fair Weather Friends Records)

 

Οι Yako Trio παρουσιάζουν το δεύτερο άλμπουμ τους OdesSea που κυκλοφορεί από την Fair Weather Friends Records. Το jazz σχήμα από τη Θεσσαλονική, επιστρέφει δισκογραφικά τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο του άλμπουμ, “Ode To Yannis“, ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Γιάννη Κωνσταντινίδη, με διασκευές γνωστών συνθέσεων του που έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

 

Στο “OdesSea” παρουσιάζουν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τον πρώτο τους δίσκο. Επικεντρώνονται πλέον, σε δικές τους μουσικές συνθέσεις, βρίσκουν τον χώρο τους μέσα σε αυτές και ενώνουν τις διαφορετικές μουσικές τους ταυτότητες.

 

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε δύο στάδια. Η πρώτη ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2019, έπειτα από ένα τριήμερο tour στην Ελλάδα με τον Ελβετό σαξοφωνίστα και καλλιτέχνη της ECM, Nicolas Masson. Η ηχογράφηση έγινε στο ιστορικό Magnanimus Recording Studio της Θεσσαλονίκης από τον Γιώργο Πεντζίκη. Εκεί ηχογραφήθηκαν τα κομμάτια “OdesSea” και “Sand”. Η δεύτερη ηχογράφηση έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2020, μετά από tour στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τον Νεοζηλανδό σαξοφωνίστα James Wylie. Η ηχογράφηση έγινε στα Cue Productions Studio από τον Γιάννη Μαυρίδη. Εκεί ηχογραφήθηκαν τα κομμάτια “The Call”, “Afromacedonian Dance”, “Indian Dream” και “Lullaby”.

 

Οι Yako Trio λένε σχετικά με το άλμπουμ αυτό: «Είναι μία πολύ ωραία «βόλτα» η όλη διαδικασία και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να την μοιραστούμε μαζί σας. Ο τίτλος του δίσκου, “OdesSea”, περιλαμβάνει όλο το ταξίδι για την δημιουργία και την ηχογράφησή του αλλά αποτελεί και ένα λογοπαίγνιο. Από τη μια η Odyssea (Οδύσσεια) με την έννοια της μουσικής περιπλάνησης και από την άλλη η Odes Sea (Ωδή στη θάλασσα) που εκθειάζει την απεραντοσύνη της θάλασσας με την ηρεμία της αλλά και τις φουρτούνες της. Το συγκεκριμένο πάντρεμα επιδιώξαμε να αντικατοπτριστεί μουσικά στον δίσκο.  Επίσης, αποτελεί και μία συνέχεια στον τίτλο σε συνάρτηση με τον πρώτο δίσκο (Ode to Yannis) και τώρα Ode to Sea.»

 

Το trio αποτελείται από τους:

Λέανδρος Πασιάς – πιάνο

Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης – τύμπανα

Βαγγέλης Βραχνός – κοντραμπάσο

 

Το OdesSea περιέχει 6 συνθέσεις και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε βινύλιο.

BUY/STREAM/LISTEN

https://linktr.ee/fair_weather_friends

http://fwfrecords.com/ |yakotrio.com

YAKO TRIO

Τρεις μουσικοί που, έπειτα από τις σπουδές τους στον χώρο της jazz και τις μουσικές περιπλανήσεις τους σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, επέστρεψαν στη γενέθλια πόλη τους, την Θεσσαλονίκη, με τις αποσκευές τους γεμάτες από μια μεγάλη ποικιλία ήχων, εμπειριών και γνώσης, για να αναμετρηθούν και να έχουν έναν γόνιμο, ενεργητικό διάλογο με τους ιδιαίτερους ήχους της και τις μνήμες της από την μακραίωνη, πλούσια, πολυπολιτισμική ιστορία της.

Το «κλειδί» για τον σχηματισμό του trio ήταν το έργο του γνωστού έλληνα μουσικού και συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη και συγκεκριμένα οι διασκευές του σε οικείες μελωδίες και ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τα μέλη του Yako Trio έχουν βαθιά γνώση και τρέφουν μεγάλο θαυμασμό για τη μουσική κληρονομιά του Κωνσταντινίδη. Δημιούργησαν το trio για να διασκευάσουν το έργο του και να το συστήσουν ξανά στο κοινό, μέσα από τους δικούς τους ήχους και τα δικά τους βιώματα. Εξάλλου, ονόμασαν το συγκρότημα “Yako Trio”, από τα αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμου του μεγάλου συνθέτη.

Το 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος Ode to Yannis στον οποίο προσεγγίζουν γνωστά ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με έναν νέο, δυναμικό, δημιουργικό τρόπο, συγχωνεύοντας παραδοσιακά ιδιώματα, κλασικές αρμονίες και στοιχεία της σύγχρονης jazz, ενσωματώνοντας παράλληλα jazz αυτοσχεδιασμούς.
Πλέον, διαμορφώνουν τη δική τους μουσική ταυτότητα, παρουσιάζοντας τις πρωτότυπες συνθέσεις τους στο ιδιαίτερο μουσικό ύφος της modern jazz. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις έχουν ηχογραφηθεί για τον δεύτερο δίσκο τους OdesSea που θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από την δισκογραφική εταιρία Fair Weather Friends Records. Έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ και θεσμούς όπως Athens Technopolis Jazz Festival, Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Jazz in Progress Heraklion, Music Showcase Greece, Institut Franҫais de Thessalonique, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Kyustendil Summer Cultural Holidays (Bουλγαρία), Šumadijski Blues & Jazz Festival (Σερβία). Παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι σε μια εξωστρέφεια μέσω της αλληλεπίδρασης με μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες και ποικίλα μουσικά είδη. Έχουν συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Nicolas Masson, James Wylie, Χάρης Λαμπράκης, Δημήτρης Αγγελάκης, Βασίλης Λαγδάς, Έλσα Μουρατίδου και Περικλής Βραχνός.

yakotrio.com

Ο Λέανδρος Πασιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τον Τάσο Μαντζάρη στο Ωδείο Music Workshop, του οποίου είναι και απόφοιτος. Υπήρξε επίσης μαθητής του Γιάννη Αγγελάκη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε μαθήματα κλασικής και jazz αρμονίας, ενώ είναι πτυχιούχος κλασικής αρμονίας της τάξης του Κώστα Τσούγκρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 18 ετών συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam, στο τμήμα του τζαζ πιάνου με καθηγητές τους Karel Boehlee, Rob van Bavel, Hans Vroomans και στο κλασικό πιάνο με τον Gert-Jan Vermeulen. Ανάμεσα σε άλλα, παρακολούθησε και το εργαστήρι του διεθνούς φήμης καθηγητή Arnold Dooyeweerd. Στο Άμστερνταμ έλαβε μέρος σε σεμινάρια με τους Avishai Cohen Trio, Mike Clark, Dominique Di Piazza, Robin Eubanks, Παναγιώτη Ανδρέου, Hilario Durán Trio, Enrico Pieranunzi, Dennis Mackrel, Miles Okazaki και Jeff Levenson. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον τελευταίο χρόνο παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα με τον καταξιωμένο Αμερικάνο πιανίστα Aaron Parks. Έχει λάβει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό (Odessa Jazz Fest – Ukraine, Jazz au Chellah – Morocco, Tirana Jazz & World Music Festival – Albania, Radio Plovdiv & Kyustendil Concert Hall – Bulgaria, Šumadijski Jazz Festival – Serbia, Prilep Jazz Weekend – FYROM) όσο και στην Ελλάδα, όπου έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ και χώρους όπως είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Athens Technopolis Jazz Festival. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Νicolas Masson, James Wylie, Ivo Papasov, Adrien Losco, Abhishek Mangla, Marina Osk, Χάρης Λαμπράκης, Γιάννης Παυλίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Δημήτρης Αγγελάκης, Σωκράτης Βότσκος, Παντελής Στόικος, Βασίλης Λαγδάς. Επιλεγμένη δισκογραφία: Leandros Pasias – It’s time to go (2015), Yako Trio – Ode to Yannis (2018), Sokrates Votskos Quartet – Sketching the Unknown (2019 Jazzman Records).

Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα τύμπανα το 2001 στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και το 2008 συνέχισε στο Conservatoire de Nice στη Νίκαια της Γαλλίας. Παίζοντας σε διάφορες local bands αυτά τα χρόνια και με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως Nice Jazz Festival, Jazz à Vienne, Nuits du Sud, είχε την τύχη να γνωρίσει τον Αμερικανό ντράμερ Leon Parker με τον οποίο τα τελευταία δυο χρόνια ξεκίνησε μαθήματα γύρω από το drumset. Το 2016 ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Ήταν μια καθοριστική στιγμή της καριέρας του, καθώς συμμετείχε στο κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Diego Rivera για πολλές παραστάσεις στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, ενώ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και με τον περίφημο πιανίστα Xavier Davis. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησε μαθήματα από τον Rodney Whitaker και τον Randy “Uncle G” Gelispie στο Michigan State University. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Diego Rivera, Xavier Davis, Ricky Ford, Craig Bailey, Baptiste Herbin, Irving Acao, Edmundo Carneiro, Pierre Marcus, David Lynch, Ziad Rajab, Παντελή Στόικο και Αντώνη Ανισέγκο στο άλμπουμ Blindsight. Αυτήν την περίοδο δουλεύει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

 

 

Ευάγγελος Βραχνός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρικό μπάσο σε μία σχολική ροκ μπάντα και λίγα χρόνια αργότερα άρχισε μαθήματα με τον Μ. Σιδερίδη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 23 ετών ήρθε σε επαφή με το κοντραμπάσο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα για ένα χρόνο στην Codarts Αcademy του Rotterdam. Με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το Yako Trio. Τον Δεκέμβρη του 2018 κυκλοφόρησαν το debut album τους με τίτλο Ode to Υannis, ενώ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και ο δεύτερος δίσκος με συνθέσεις και του ιδίου στο κοντραμπάσο.
Είναι ιδρυτικό μέλος των Mordana και μέλος του Sokratis Votskos Quartet, ενώ συνεργάζεται σταθερά με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής της πόλης όπως οι  J. Wyllie και Δ. Αγγελάκης.  Έχει συμμετοχές σε διεθνή τζαζ φεστιβάλ (Technopolis Jazz Festival, Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου, Prilep Jazz Festival, Odessa Jazz Festival).

RodonFM.net (C) 2016