Rodon FM

Discography

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ
 – BEST ALBUMS of 2016

Με τον Κυριάκο Σκορδά
Κάθε Δευτέρα βράδυ 8.00 -10.00 μ.μ.
Στο ΡΟΔΟΝ FM 95.00 – www.rodonfm.net

Αυτοί είναι οι δίσκοι που μου άρεσαν για το 2016. Τους παρουσιάσαμε στην ειδική μας εκπομπή στις 2 Ιανουαρίου 2017.
Δύο βελγικά και δύο δανέζικα ονόματα, σκοτσέζικα, κινέζικα και μπόλικη TEAM GB εν γένει και born for the usa. Κάπου εκεί και ο δικός μας Vangelis. Και δυο ντεμπούτα!

cs599227-01b-big

CAVERN OF ANTIMATTER – VOID BEATS/INVOCATION TREX. 
Debut album για τον επαναπροσδιορισμό των κρουστών σε ένα ρυθμικό κομμάτι. Για το space που πατά στη γη. Ο Tim Ganes, η εγκεφαλική φιγούρα από τους Stereolab, καθοδηγεί ένα πανέμορφο δίσκο. Στα τύμπανα όμως ο Joe Dilworth είναι μαχητής! Ο καλύτερος δίσκος για τη χρονιά που αφήσαμε πίσω μας.

cs620824-01a-big
HELEN MONEY – BECOME ZERO.
Η βιολοντελίστρια από τις ΗΠΑ Helen Money έβγαλε ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Το βιολοντσέλο κυριαρχεί και πετάγεται ανα ριπάς, κάνοντας άλλα κλασικά έγχορδα της ροκ να μοιάζουν μικρά. Μαζί της ο Jason Roeder (Neurosis) και ο πιανίστας των αδικοξεχασμένων Rachel’s

the_glowing_man_front_cover

SWANS – THE GLOWING MAN. Το να λες ότι το μεγαθήριο που γητεύει ο Μ. Gira είναι μια πειραματική μπάντα είναι αφελές. Το διπλό τους άλμπουμ πατά σε κάθε δοκιμασμένη ρότα, κατακυριεύοντας μας με σπουδαίες μελωδίες.

unknown

NICK CAVE & THE BAD SEEDS – SKELETON TREE. Τι κρίμα η τραγικότητα της ζωής να είναι η αφορμή για αυτόν τον καταπληκτικό δίσκο του Nick Cave. Συμπόνια ή ματαιότης, δεν κατέληξα. Όμως ο Cave σπαράζει με την ερμηνεία του.

a1766690885_10

SVIN – MISSIONAER. Ένα εξαιρετικό συγκρότημα από τη Δανία, μοναδικές συνθέσεις, απλώνονται και ξετυλίγονται με ονειρικό τρόπο. Αυτός είναι ο 4ος τους δίσκος.

494ad891
SAVAGES – ADORE LIFE. Λίγο νεύρο, σκοτεινό ρυθμό και πανέμορφα φωνητικά για την σπουδαία μπάντα από το Λονδίνο. Η δε Jenny Beth…βρίσκει δυο φορές τον εαυτό στη λίστα μας αυτή.

vangelis_-_rosetta
VANGELIS – ROSETTA. Να και η ελληνική μας συμμετοχή. Σε μια εποχή με την υστερία του star wars, το καλό blockbuster Rogue 1 δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής από την παλιοσειρά. Το εντυπωσιακό είναι ότι το Rosetta εμπνεύστηκε από την ζωντανή συνομιλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου με Ολλανδό κοσμοναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Angel Olsen

ANGEL OLSEN – MY WOMAN. Η μούσα ενός κατεβατού καλλιτεχνών και συγροτημάτων. Η Αμερικανή μουσικός, μετά από την υποστήριξη επί σειρά ετών στον Will Oldham βγάζει τον 3ο της δίσκο. Πανέμορφη φωνή.

Woovenhand

WOVENHAND – STAR TREATMENT. Άλλη μια σταθερή αξία. Με περίσσεια ευκολία, φορτώνει συναίσθημα, κτυπά την ηλεκτρική κιθάρα και καθηλώνει με τους Wovenhand σε μια ιπποδύναμη που ώρες ώρες ξεπερνά και τους 16 ίππους.

Paul simon

PAUL SIMON – STRANGER TO STRANGER. Άγνωστος; Μοναδική φωνή, μοναδική διαδρομή και στα…75 κυκλοφορεί έναν απόλυτα σύγχρονο δίσκο. Δεν ξέρω τι γίνεται ή όχι στο mastering αλλά η φωνή του παραμένει αναλλοίωτη.

Thalia Zedek

THALIA ZEDEK Band– EVE. Τι να πεις για το μεγαλείο της μουσικής της Thalia Zedek και τη θητεία της σε σούπερ ονόματα του παρελθόντος, Come, Uzi, Live Skull. Η τραχιά μοναδική φωνή της κυριαρχεί και στο Eve. Και ήδη έκανε το επόμενό της βήμα με το συγκρότημα Ε (a band called E) που μόλις δημιούργησε!

Motorsphycho

MOTORPSYCHO – HERE BE MONSTERS. Οι γερόλυκοι του ψυχεδελικού ήχου από το Τροντχάιμ της Νορβηγίας. Με αρκετές εναλλαγές στη σύνθεσή τους, χάρισαν με άνεση έναν ιδιαίτερο δίσκο.

161770

HYDROGEN SEA – IN DREAMS. Ένα ευχάριστο ντεμπούτο άλμπουμ από ένα συγκρότημα από το Βέλγιο. Η ποπ όμως απλώνεται με αρκετά εγκεφαλικό τρόπο, έξυπνες εναλλαγές. Αναμένουμε συνέχεια.

Ed Harcourt

ED HARCOURT – FURNACES. Μια σπουδαία μουσική προσωπικότητα της Αγγλίας. Τροβαδούρος ερμηνευτής, αλλά και συνθέτης. Καθήλωσε τον κόσμο με τον πρώτο του δίσκο το 2001. Αθόρυβα μας χάρισε ένα τρομερό άλμπουμ φέτος.

Moby Systems

MOBY – THESE SYSTEMS ARE FAILING. Μερικές φορές τα 90s είναι σαν τα στίγματα που δεν φεύγουν ποτέ από τη λεοπάρδαλη. Αδύνατον να αγνοήσεις τον 50άρη πια Moby που δεν ξεχνά να φορτώνει vibes και στον 13ο δίσκο του.

Sumner Information

ELIOT SUMNER – INFORMATION. Είναι η πρώην Coco (or I Blame Coco). Από την Ιταλία, αλλά το tip είναι ότι αυτή η πανέμορφη φωνή πατά σε δυνατά γονίδια, καθώς είναι η κόρη του Sting!

Tinderstricks Waiting

TINDERSTICKS – THE WAITING ROOM. Σταθερές αξίες για τα ελληνικά μου γούστα. Μελαγχολικά φωνητικά, ωραία γυρίσματα και η τραγουδίστρια των Saveges δίνει ένα υπέροχο ντουέτο με τον Stuart.

a3746729064_10

FVNERALS – WOUNDS. Είναι από τη Μεγάλη Βρετανία (post-rock band που ξεκίνησαν από το Brighton, αλλά έχουν βολευτεί στην ζωή και τη σκηνή της Γλασκωβης. Το Wounds είναι ο 2ος δίσκος τους

wangwen_shg_cover

WANG WEN – SWEET HOME, GO! Το συγκρότημα μας έρχεται από την Κίνα, και συνοπτικά να πούμε ότι παίζει post-rock. Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, δεν σταματά να δίνει συναυλίες παντού. Τυχαίο δεν είναι οι κοινές εμφανίσεις τους με τους MONO. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την ευρωπαϊκή Pelagic.

a0520733939_10

AGNES OBEL – CITIZEN OF GLASS. Μια σπουδαία φωνή από τη Δανία, όλοι της οι δίσκοι είναι ξεχωριστοί. Δεν πήγε όμως φέτος ένα βήμα μπροστά, αλλά επαναπαύτηκε στην καταπληκτική της φωνή.

Κάνω αναφορά σε δύο ιδιαίτερους δίσκους ακόμα

a1924878809_10

LE PORTABLES – KILLING HORIZON Το συγκρότημα είναι από το Βέλγιο, παίζει μια πολύ ωραία μπιτάτη ηλεκτρονική ποπ και υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Έβγαλαν το 16 για να τους μάθουμε καλύτερα ένα διπλό δίσκο, με ηχογραφήσεις (live) από το 2008-2015 στην Γάνδη και στην Αμβέρσα.

a0133833178_10

MATTHEW COLLING – A Requiem for Edward Snowden, (from Scotland – listening must be combined with the downabled video of the album). Μια πολύ ξεχωριστή δουλειά, με σαφές πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα για την παρακολούθηση όλων των ιδιωτικών μας στιγμών. Το 2016 είχε άλλα δύο σημεία που συνδέονται με τον Ed. Snowden. Το προφανές είναι η ταινία για αυτόν. Το δεύτερο όμως είναι η συνεργασία του Snowden με τον Jean Michele Jarre και το single 45’ που έβγαλαν για την record store day 2016.

Βουτάμε χειμώνα – καλοκαίρι
μακριά από τα απόνερα των μουσικών βιομηχανιών. 
Μακριά από τις ρηχές επαναλήψεις

RodonFM.net (C) 2016