Rodon FM

From the blog

GRECOSPECTIVA 80’ς : Track by Track Παρουσίαση.

GRECOSPECTIVA 80’s
Η Amour Records συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής σκηνής στην Grecospectiva.
Η Grecospectiva εστιάζει σε μια δεκαετία, ένα θέμα, μία εμβληματική μουσική προσωπικότητα δίνοντας στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν την πλατφόρμα και την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν, να μεταμορφώσουν, να μετασχηματίσουν κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα διαμάντια από τον χώρο τηςpop-και όχι μόνο.Τραγούδια-σταθμοί και σημεία αναφοράς, που έχουν χαρακτηρίσει ολόκληρες γενιές και έχουν επηρεάσει, ή έχουν αφήσει ανεξίτηλη την παρουσία τους στην ιστορία της μουσικής εξακολουθούν να μας εμπνέουν.Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στηνGrecospectivaεντυπωσιάζουν με τη φρεσκάδα και την πρωτοπορία τους, με το θάρρος τους, αλλά πάνω απ’ όλα με την αγάπη τους για την καλή μουσική. Ο καθένας και η κάθε μία, με βάση την προσωπική τους αισθητική και στυλ,πατώντας στο δικό τους μοναδικό μουσικό αποτύπωμα είναι ευπρόσδεκτοι να δημιουργήσουν.Μετά την κυκλοφορία των πολύ επιτυχημένων Grecospectiva 90’s και Grecospectiva Christmas, ήρθε η ώρα για την Grecospectiva 80’s! Από τους Dead Can Dance στον Bruce Springsteen κι από τον Vangelis στη Neneh Cherry, 23 καλλιτέχνες μας παρουσιάζουν 18 πρωτότυπες διασκευές.
Ακούστε τη συλλογή ΕΔΩ.

Track by track review:

  1. morfi – Toy Soldiers

Το Toy Soldiers κυκλοφόρησε το 1988 από την Martika. Έμεινε στο No. 1 του Billboard Top 100 το 1989 για δύο εβδομάδες. Η Martika έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι για έναν φίλο της που πάλευε με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά.

Η morfi είναι μία ανερχόμενη καλλίτεχνις με έδρα το Brighton. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά σε ήχο electropop, nu80’s, synth wave και RnB, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Amour Records.

Η morfi διάλεξε ένα power ballad και το μεταμόρφωσε σε ένα synth wave club track!

  1. ELIOT featuring Nikolas Raptakis – Who’s That Girl

Το Whos That Girl της βασίλισσας της pop, Madonna, κυκλοφόρησε το 1987 ως μέρος του soundtrack της ομώνυμης ταινίας. Ήταν το έκτο single της που πήγε στην κορυφή του Billboard Top 100 και ήταν υποψήφιο στην κατηγορία “Best Song From A Motion Picture” στα Grammys του 1988. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα single της.

O ELIOT είναι παραγωγός, τραγουδιστής και remixer με ηχηρές συνεργασίες όπως με τους Jessica 6, Nomi Ruiz, Hard Ton, SExpress, Aeroplane, Erasure, Dimitri From Paris, Marsheaux και πολλούς άλλους, αλλά και προσωπικές κυκλοφορίες (‘Way Back’ (2014/Madison Sq. Records, ‘Let The Sun Rise’ feat. Beth Hirsch, ‘This Time’ featuring morfi, κ. α.). Ο ELIOT είναι ο εμπνευστής και curator της Grecospectiva.

Ο Νικόλας Ραπτάκης εχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Μαζωνάκης, Τάμτα, Δημήτρης Κοργιαλάς, Ευρυδίκη κ.α. Με τους Freaky Fortune εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον 59ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Είναι ο πλέον ανερχόμενους pop star της χώρας.

Η διασκευή διατηρεί το latin vibe του original τραγουδιού, εμπλουτίζοντάς το με trap στοιχεία και απογειώνεται με τη δυναμική ερμηνεία του Νικόλα.

  1. kookoo I love u featuring Ottomo – Girl You Know It’s True

Το Girl You Know Its True είναι το ντεμπούτο single των Milli Vanilli που κυκλοφόρησε το 1988 και έγινε τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Δυστυχώς το γκρουπ έμεινε στην ιστορία με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της pop μουσικής, αφού το συγκρότημα δεν τραγουδούσε στην πραγματικότητα, αλλά έκανε lip sync στις φωνές άλλων.

Το kookooIloveu είναι το νέο alias του Δημήτρη Καμπούρη, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει 3 άλμπουμς με τους Pop Eye και ένα ως Γιος Της Αρετής. Φέτος επιστρέφει σε μια σειρά κυκλοφοριών σε παραγωγή Ηρακλή Αναστασιάδη (GAD.) και Ottomo.

Η διασκευή ακροβατεί ανάμεσα στην pop electronica και το dream pop.

  1. Ero Seagull featuring MJW & Nicki – Buffalo Stance

Το Buffalo Stance ήταν το πρώτο single της Neneh Cherry και κυκλοφόρησε το 1988. Σύμφωνα με την ίδια, το “Buffalo Stance” είναι η σωστή στάση επιβίωσης στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις.

Η Ero Seagull είναι μία ελληνο-καναδέζα electro/hip hop καλλιτέχνιδα που ήδη απασχολεί πολλές μουσικές στήλες και έντυπα με το ντεμπούτο άλμπουμ της, “Evolution”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Amour Records.

Η παραγωγή του Buffalo Stance έχει το χαρακτηριστικό dark, electro vibe της Μαριλένας Ορφανού από τις S.W.I.M., που την υπογράφει.

  1. GAD. – Drive

Το Drive κυκλοφόρησε το 1984 από τους Cars και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Κατάφερε να συνδυάσει την αισθητική μιας ρομαντικής μπαλάντας με τη γοητεία των ηλεκτρονικών ήχων. Το τραγούδι είναι συνυφασμένο με το Live Aid, αφού χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό χαλί σε βίντεο που παρουσίαζε την κατάσταση με την πείνα στην Αιθιοπία.

Οι GAD. είναι μία από τις πιο αγαπημένες indie rock μπάντες με δύο δίσκους στο ενεργητικό της, στα 16 χρόνια παρουσίας της. Μετά από 5ετή απουσία επέστρεψαν πρόσφατα με το νέο τους τραγούδι, “This Cant Be Love”.

Διατηρώντας το αυθεντικό συναίσθημα το τραγουδιού, οι GAD. δίνουν μία πολύ φρέσκια εκδοχή του Drive, πιστή στον ήχο τους.

  1. The Zero Won – Johnny Come Home

Το Johnny Come Home είναι το πρώτο single που κυκλοφόρησαν οι Fine Young Cannibals το 1985. Το τραγούδι μιλάει για τις δυσκολίες που συναντάει ένας νεαρός που πηγαίνει στη μεγαλούπολη για να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Οι The Zero Won είναι μία από τις πιο ανερχόμενες εγχώριες pop μπάντες ενώ βρίσκονται στο studio δουλεύοντας πάνω σε νέο υλικό. Η μουσική τους κινείται σε Cosmic Pop ήχους.

Η προσέγγιση των The Zero Won στο Johhny Come Home είναι πολύ σύγχρονη, μία απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην dream pop και στους χορευτικούς ήχους.

  1. Resonoot – Dancing in The Dark

Το Dancing In The Dark συμπεριλαμβάνεται στο εμβληματικό άλμπουμ “Born In The USA” του Bruce Springsteen. Το έγραψε σε μία νύχτα, όταν του είπαν ότι το άλμπουμ δεν έχει single και αποτυπώνει τη μοναξιά και το άγχος του καλλιτέχνη, που θέλει να γράψει ένα hit.

Ο μυστηριώδης solo performer και παραγωγός Resonoot δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα αλλά επιλέγει επιμελώς να κρύβεται πίσω από την μάσκα και τις μανιπιουλαρισμένες κυματομορφές του. Ηλεκτρονική + ambient μουσική με soundsculpting κιθάρες επενδυμένη με urban spoken word απαγγελίες στα ελληνικά – το ντεμπούτο άλμπουμ του είναι προ των πυλών.

Electro beats, vocoders, arpeggiators συνδυάζονται για να μας προσφέρουν μία ονειρική και εθιστική διασκευή.

  1. Daphne And The Fuzz – Little Lies

Το Little Lies είναι το τρίτο single που κυκλοφόρησε από το “Tango In The Night”, το άλμπουμ-έπος των Fleetwood Mac. Έμεινε στο No.1 του Adult Contemporary Chart (USA) για τέσσερις εβδομάδες και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του γκρουπ.

Οι Daphne And The Fuzz δημιουργήθηκαν το 2012 και χαρακτηρίζονται από τη vintage αισθητική τους, εμπνευσμένη από τη jazz, soul και από τα blues σε συνδυασμό με την ψυχεδέλεια και την pop.

Η διασκευή ακροβατεί ανάμεσα στην indie dance και το dubstep δημιουργώντας ένα απόλυτα ανεβαστικό αποτέλεσμα.

  1. Runes – Smalltown Boy

Το Smalltown Boy κυκλοφόρησε το 1984 από τους Bronskie Beat και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή gay anthems. Υπονοεί πως οι γονείς του αγοριού μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα του γιου τους για πρώτη φορά και την απόρριψη που δέχεται από τον πατέρα του. Το αγόρι αγκαλιάζει τη μητέρα του για τελευταία φορά και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη απομακρύνεται από το σπίτι, για να βρει μια νέα οικογένεια μέσα στην κοινότητα.

Ο Runes είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Αγγλία. Έχει τρεις δίσκους στο ενεργητικό του και προσπαθεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική μουσική με ambient ατμόσφαιρες, μέσα από μοναδικούς ρυθμούς και ενορχηστρώσεις.

Τα φωνητικά του στο Smalltown Boy σε στοιχειώνουν και η ambient ενορχήστρωσή του σε μεταφέρει σε έναν ονειρικό κόσμο συναισθημάτων.

  1. Evi Hassapides – Watson featuring Orion – Games Without Frontiers

Το Games Without Frontiers του Peter Gabriel με φωνητικά από την Kate Bush κυκλοφόρησε το 1980. Το τραγούδι περνάει αντιπολεμικό μήνυμα παρομοιάζοντας τον πόλεμο και τη διεθνή διπλωματία με ένα παιδικό παιχνίδι.

Η Evi HassapidesWatson θεωρείται ιέρεια της ελληνικής ροκ και είναι η front woman των Echo Tattoo και She Tames Chaos. Τραγουδίστρια, συνθέτρια, παραγωγός και multiinstrumentalist, στις προσωπικές της παραγωγές η Εύη αγγίζει ένα ευρύ φάσμα από την soul και την leftfield pop μέχρι τη noise electronica.

Ακριβώς αυτό το συναίσθημα μετουσιώνει και στη διασκευή του Games Without Frontiers.

  1. Joanna Drigo – Footsteps

Οι The Motels δημιουργήθηκαν το 1975 στην Καλιφόρνια. Το Footsteps κυκλοφόρησε το 1983 και έκανε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα.

Η Joanna Drigo είναι μια νεαρή τραγουδοποιός που έκανε το ντεμπούτο της με το άλμπουμ “Κάποιες ώρες γεννιούνται τα όνειρα”, μία pop-rock παραγωγή με αγριεμένες αλλά και ευαίσθητες συνθέσεις σε παραγωγή Φίλιππου Πλιάτσικα. Τα τραγούδια είναι γραμμένα από τη πρώτη ως τη τελευταία νότα από την ίδια τη Joanna.

Πατώντας στο αυθεντικό, η Joanna Drigo μας χαρίζει μια καλοκαιρινή διασκευή του.

  1. MCD featuring Alida – Time After Time

Το Time After Time κυκλοφόρησε το 1983 και είναι το πρώτο τραγούδι της Cyndi Lauper που έφτασε το No.1 του αμερικάνικου chart. Τα Rolling Stone, Nerve, MTV κ.ά. φωτογραφίζουν το Time After Time ως ένα από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών.

Ο MCD ξεκίνησε με τους Active Member, πρωτοπόρος στα turntables, και συνέχισε με την δική του δισκογραφία και projects, κάνοντας παράλληλα παραγωγές για νέους καλλιτέχνες. Έχει εμφανιστεί επί σκηνής με τους Snoop Dogg, Manu Chao, DJ Shadow. Wax Tailor κ.ά.

Ο MCD δίνει μια νέα πνοή στο Time After Time, μεταφέροντάς το στο σύμπαν των Thievery Corporation, με μία trip hop, reggae, dub αισθητική.

  1. S.W.I.M. – Running Up That Hill

To Running Up That Hill είναι το πρώτο single της Kate Bush από το άλμπουμ “Hounds of Love” και κυκλοφόρησε το 1985. Είναι το πρώτο 12’’ single που κυκλοφόρησε ποτέ και θεωρείται ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες διασκευές και remixes όλων των εποχών.

Οι Someone Who Isnt Me είναι ένα μουσικό πρότζεκτ που απαρτίζεται από τρεις γυναίκες με αγάπη για τους αναλογικούς ήχους, τις χαοτικές κιθάρες, τα γυναικεία φωνητικά και τους offbeat ρυθμούς. Το single τους “Gomenaki” αγαπήθηκε πολύ για το πιασάρικο ρεφρέν του, αλλά και για το εμπνευσμένο του βίντεο κλιπ.

Electro, επιβλητικό και goth με ξεχωριστά φωνητικά: αυτή είναι η εκδοχή των S.W.I.M. στο Running Up That Hill.

  1. Katrame – Cat People (Putting out Fire)

Κυκλοφόρησε το 1982 από τους David Bowie και Giorgio Moroder ως μέρος του soundtrack για την ταινία “Cat People”. Το τραγούδι διατηρεί τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του φιλμ, μέσω των gothrock επιρροών της σύνθεσης. Μας χάρισε μία πό τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, αυτή της κορώνας του “Gasoline”, όταν ο Bowie αλλάζει οκτάβα.

Οι Katrame είναι ένα τριμελές γκρουπ από την Αθήνα. Ο ήχος τους είναι μία μείξη από στιβαρές μπασογραμμές και ηλεκτρονικούς ρυθμούς, συνδυασμένα με αισθαντικές ατμόσφαιρες.

Οι Katrame πιστοί στον ήχο τους, αλλά σεβόμενοι και το αυθεντικό κομμάτι μας δίνουν μία εκδοχή που θυμίζει έντονα Depeche Mode, με τα ηλεκτρονικά beats και τις κιθάρες τους.

  1. Lia Hide – Mama

Το Mama είναι το πρώτο single των Genesis που κυκλοφόρησε το 1983 από το άλμπουμ Genesis. Το τραγούδι αναφέρεται στον έρωτα ενός νεαρού άντρα για μία ιερόδουλη.

Η Lia Hide έχει 4 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της, και πλήθος ηλεκτρονικής δισκογραφικής προϋπηρεσίας και συμμετοχές σε συλλογές. Η χαρακτηριστική φωνή της με άνεση μεταμορφώνεται από αιθέρια σε επιβλητική και από παιχνιδιάρικη σε εύθραυστη και σε συνδυασμό με τα almost popfriendly τραγούδια, της χαρίζουν μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική alternative σκηνή.


Στην ονειρική της διασκευής μας εισάγει στον ονειρικό της κόσμο μέσα από μια επαναλαμβανόμενη φωνητική λούπα για να καταλήξει στα
dreamy pop μονοπάτια, με προορισμό την ορχηστρική κορυφή και έκσταση.

  1. Dusk – Shout

Οι Tears for Fears κυκλοφόρησαν το Shout τον Νοέμβριο του 1984. Το κομμάτι παράμεινε στην κορυφή του US Billboard Hot 100 για τρεις εβδομάδες. Θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της δεκαετίας του ’80, την οποία και χαρακτήρισε.

Η συνθέτiς και τραγουδίστρια DUSK, έχει σαν βάση της την Αθήνα και παρόλο που νιώθει περήφανη για τις αγγλοελληνικές ρίζες της, πιστεύει πως είναι απλά η Κόρη της Θάλασσας. Έχει κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένα άλμπουμς, ενώ το πρώτο της singleWhat Αre the Chances ” έπαιξε τον δικό του «ρόλο» σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και shows.

Η DUSK κοιτάζει στα μάτια τις νότες και ντύνει το κομμάτι με μια διάφανη acoustic μουσική ενδυμασία, αφήνοντας γυμνή τη μελωδία, σε μια unplugged εκδοχή, με πρωταγωνιστές τα φυσικά όργανα και την σαγηνευτική της χροιά.

  1. Playground Theory – Anywhere Out of the World

Το Anywhere Out of the World κυκλοφόρησε το 1987 από τους Dead Can Dance, στο άλμπoυμ τους Within the Realm of a Dying Sun. Στο άλμπουμ αυτό το συγκρότημα έκανε μια σημαντική στροφή στον ήχο του, προσθέτοντας περισσότερα όργανα με σκοπό να εκφράσουν την πολυπλοκότητα των συνθέσεών τους.

Οι Playground Theory δημιουργήθηκαν το 2009 και έχουν στο ενεργητικό τους τρία άλμπουμς. Από το ντεμπούτο τους μέχρι και σήμερα η μουσική τους αγαπιέται, τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό, και έχει ταξιδέψει από την Ελλάδα στην Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και το Μεξικό.

Οσοι αγαπούν τον dream-pop, cinematic ήχο των Playground Theory θα αφεθούν στο νέο μουσικό σχέδιο πτήσης που σχεδίασαν, μέσα στο μελωδικά αιθέριο σύμπαν τους.

  1. Lip Forensics – Blade Runner

Το Blade Runner (End Titles) κλείνει το soundtrack της ομώνυμης ταινίας του Ridley Scott, του 1982. Φέρει την υπογραφή του Vangelis και το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, το 1983.

Οι Lip Forensics δημιουργήθηκαν το 2018 και το 2019 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο “Cheiloscopy”. Το κοινό της Αθήνας τους αγκάλιασε από την πρώτη τους εμφάνιση και μετά από τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ και συναυλίες, δουλεύουν πλέον πάνω στο νέο τους άλμπουμ.

Με αυτή τη διασκευή, που κλείνει και την Grecospectiva ‘80s, οι Lip Forensics μας προκαλούν να χορέψουμε, να χαμογελάσουμε και να κοιταχτούμε, όπως τότε. Uplifting spirit, techno επιρροές, δυναμώνουμε τα ηχεία και καλή μας ακρόαση.

RodonFM.net (C) 2016