Rodon FM

From the blog

Paradox Obscur: To electro dark συγκρότημα που κλέβει την παράσταση!

Paradox Obscur
Αποτελούν συγκρότημα από το 2014, έχουν καταγωγή από τη Ρόδο, πλέον όμως ζουν και μεγαλουργούν στην Αθήνα. Έχουν κάνει μεγάλα βήματα μέχρι τώρα στη εναλλακτική μουσική σκηνή, με 10 κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους. Όμως, αυτή η πορεία έχει και συνέχεια. Μόλις υπέγραψαν τη συνεργασία τους με τη Metropolis Records και στις 12 Μαρτίου κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ Singles & Rarities. Σίγουρα αυτή η συνεργασία μας επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα την Kriistal Ann και τον Toxic Razor.
Παιδιά πως γνωριστήκατε;
Σε ένα φοιτητικό πάρτι.
Πολύ απλά,
έτσι όπως γνωρίζονται συνήθως οι άνθρωποι.
Πείτε μας δύο λόγια για τα πρώτα σας μουσικά βήματα πριν ακόμα γεννηθεί το όνομα των Paradox Obscur. Πως αποφασίσατε έπειτα να γίνεται οι Paradox Obscur;
Toxic Razor: Στη Ρόδο, είχα ξεκινήσει ένα project, μετοόνομαResistance of IndependentMusic. Όταν βρεθήκαμε ξανά στη Ρόδο οι δυο μας, αποφασίσαμε ότι, επειδή έχουμε αρκετά κοινά, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσει και η Kriistal Ann.
Kriistal Ann: Ξεκινήσαμε γιατί ήθελα και να ενισχύσω το project του Toxic Razor. Μου αρέσει να συμμετέχω και σε πιο ομαδικές δουλειές και έτσι ξεκινήσαμε τους Paradox Obscur.

Εν τω μεταξύ, εγώ ξεκίνησα και το σόλο project μου.

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το όνομα;
Όσον αφορά το όνομα, θέλαμε κάτι που να αντικατοπτρίζει ένα πιο σκοτεινό ήχο, ίσως πιο ψυχρό. Μουσικά θέλαμε να κινηθεί σε πιο λιτές, minimal κατευθύνσεις. Το Resistance of Independent Music είχε μέσα και πιο φυσικά όργανα, όπως κιθάρα ή μπάσο, οπότε με τους Paradox Obscur θέλαμε μια καθαρά ηλεκτρονική κατεύθυνση.
Έχετε κάνει σημαντικές συνεργασίες μέχρι στιγμής ως Paradox Obscur. Πείτε μας ένα όνομα με το οποίο θα θέλατε παρά πολύ να συνεργαστείτε.
KriistalAnn: Επειδή εμένα γενικά μου αρέσουν οι όμορφες φωνές, θα μου άρεσε να κάνω ένα ντουέτο με τον τραγουδιστή των VNV Nation, με τον Ronan Harris, ή κάτι με τους Apoptygma Berzerk, με τον Stephan Groth.
Toxic Razor: Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες που θα θέλαμε να συνεργαστούμε και όχι μόνο στην ηλεκτρονική dark σκηνή αλλά και στην πιο alternative και στην metal σκηνή που είναι και το ένα είδος που ακούω πολλά χρόνια. Τώρα βέβαια η κάθε συνεργασία έχει να κάνει και με τη χημεία ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες, δεν λειτουργεί πάντα.
Τι αγαπάτε να ακούτε; Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές, αυτές που σας εμπνέουν;
KriistalAnn: Εγώ ξεκίνησα να ακούω πολύ classic rock, δηλαδή Led Zeppelin, Deep Purple, Rory Gallagher, και όλα αυτά τα classic rock που άφησαν ιστορία. Μετά, έστρεψα το ενδιαφέρον μου πολύ στην dark jazz και contemporary dark jazz. Και η blues μου αρέσει πάρα πολύ, δηλαδή όλα αυτά τα πιο κλασικά πράγματα, οπότε δεν ξέρω πως κατέληξα να ακούω ηλεκτρονική μουσική. Κάποιος που ακούει τη μουσική μας μπορεί να διακρίνει διάφορες επιρροές μέσα στους ήχους που δημιουργούμε.
Toxic Razor: Ακούω διάφορα πράγματα ανάλογα τη διάθεση, darkwave, psychedelic trance, electro, synthwave, ΕΒΜ, metal. Βέβαια, τα αγαπημένα μου είναι η ηλεκτρονική μουσική και η metal rock, αλλά πιο πολύ κλίνω κυρίως προς το black metal που είναι και το αγαπημένο μου είδος.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι όταν βρίσκεστε στη σκηνή και ποιο τραγούδι σας βλέπετε ότι αγαπάει λίγο περισσότερο το κοινό στα live σας;
Το πολυακουσμένο μας Dark Fortress σίγουρα όταν ξεκινάμε θα το χορέψει όλο το μαγαζί, θα κουνηθούνε όλοι, αλλά και το Flesh και το Cold November όποτε το λέμε βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Κυρίως για τα παλιά μπορούμε να πούμε γιατί τα καινούρια ούτως ή αλλιώς δεν τα έχουμε τραγουδήσει ακόμα μπροστά σε κοινό, πέσαμε πάνω στην περίπτωση της πανδημίας οπότε δεν έχουμε ακόμα κάποιο feedback.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχει δοθεί σε σχέση με τη μουσική και από ποιον;

Επειδή ήμασταν γενικά κάπως απομονωμένοι όταν ζούσαμε στη Ρόδο, δεν είχαμε πολλά πάρε δώσε με κόσμο και με ανθρώπους, ειδικά με ανθρώπους που να ακούνε αυτό το είδος, οπότε γενικά συμβουλές δεν μας έχουνε δώσει. Ότι κάναμε το κάναμε μόνοι μας, ήταν αυτοσχέδια, προσωπική δουλειά.
Ποιο είναι το πιο ωραίο και το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι μουσικός στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα σίγουρα είναι δύσκολο να είσαι μουσικός, ειδικά σε αυτό το είδος γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη από τα media, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις πολλά και οι σκηνές είναι μετρημένες. Επίσης, δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, με τον κατάλληλο ήχο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να βγάλεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Όσον αφορά το πιο ωραίο, είναι δύσκολο να απαντήσουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε δώσει πολλά live στην Ελλάδα, τα περισσότερα είναι στο εξωτερικό όποτε δεν έχουμε καμία πιο ευρεία άποψη ή μια πιο ευρεία εικόνα του κοινού που μας ακολουθεί ή ακούει ParadoxObscur εδώ στην Ελλάδα.
Ποια ήταν η συναυλία που σας έχει μείνει αξέχαστη, σε ποιο μέρος του κόσμου;
Στο Βερολίνο. Γινόταν χαμός, τα vibes ήταν πολύ έντονα, με πολύ κόσμο, με άτομα που ήρθαν πραγματικά να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά, να το απολαύσουν. Υπήρχε αρκετός κόσμος που δεν μας γνώριζε και παρόλα αυτά, είδαμε ότι είχε γίνει ένα με τα κομμάτια.
Είστε πλέον στη 10η κυκλοφορία σας. Περάσατε από την Peripheral Minimal Records, έπειτα από την Young & Cold Records, και πλέον ήρθατε στην Metropolis Records, η οποία έχει βγάλει τεράστια ονόματα και χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα αυτή τη συνεργασία. Πείτε μας λίγα για τη συνεργασία αυτή αλλά και για το νέο άλμπουμ που περιμένουμε στις 12 Μαρτίου.
Η συνεργασία τώρα ξεκινάει με μία συλλογή από κομμάτια τα οποία υπήρχαν σε διάφορε ςonline συλλογές. To άλμπουμ θα περιέχει και ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι και κυκλοφορεί στις 12 Μαρτίου με τον τίτλο Singles & Rarities. Ήταν κάτι το οποίο είχαμε στο μυαλό μας να βγάλουμε κάποια στιγμή, να μαζέψουμε δηλαδή αυτά τα κομμάτια. Μετά ήρθε και η πρόταση από τη Metropolis Records οπότε, από τη στιγμή που είχαμε συγκεντρωμένο το υλικό και ουσιαστικά γράφουμε ακόμα το επόμενο άλμπουμ και δεν έχουμε ολοκληρώσει κάτι, τους προτείναμε να βγει αυτό για αρχή.
Αν μας αφήσει η πανδημία, τι επιφυλάσσουν για μας οι Paradox Obscur για το 2021; Υπάρχει κάποιο πλάνο, κάποιες πιθανές εμφανίσεις;

Μέχρι στιγμής για το 2021 το βλέπουμε δύσκολο. Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες για live στο εξωτερικό, είναι όμως ανοιχτές γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει, είμαστε όλοι σε lockdown οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν αυτά τα live. Από το 2022 όμως σίγουρα θα υπάρξουν αρκετά πράγματα.

Η πανδημία ήταν και ένα μεγάλο μείον για την προώθηση του SYNΘESIS, γιατί βγήκε το άλμπουμ και έπεσε κατευθείαν πάνω στην αρχή της πανδημίας και δεν μπορέσαμε να κάνουμε ούτε ένα live για να το προωθήσουμε. Είχαμε κανονίσει διάφορα πράγματα, ήταν και ανοιχτές και κάποιες άλλες προτάσεις αλλά μέσα σε όλο αυτό το χαμό δυστυχώς όλα ακυρώθηκαν.
Αναφέρατε πιο πάνω κάτι για νέο άλμπουμ, να περιμένουμε καινούρια κυκλοφορία;
Νέο άλμπουμ θα υπάρξει λογικά το 2022.  Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε τα νέα τραγούδια, τα οποία ξεκινήσαμε να τα ηχογραφούμε πέρυσι την άνοιξη, τον Απρίλιο-Μάιο. Μάλιστα, είναι τραγούδια όπως το single που βγήκε πριν από ένα μήνα, το Universe, το οποίο είχε ηχογραφηθεί εν μέσω αυτών των ηχογραφήσεων, αλλά δεν κολλούσε με τα υπόλοιπα που θα είναι στο άλμπουμ οπότε αποφασίσαμε να το βγάλουμε σαν single. Το άλμπουμ είναι κατά 80% έτοιμο, χρειάζεται λίγη ακόμα δουλίτσα αλλά θα το ολοκληρώσουμε, είμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, μέχρι το 2022 μπορεί ενδιάμεσα να βγάζουμε κάποια singles.
Ευχαριστώ πολύ τους Paradox Obscur που μου έκαναν την τιμή να βρίσκονται στην Persona Grata Live Radio Show.
Μπορείτε να ακούσετε την μουσική των Paradox Obscur:
Bandcamp: https://paradoxobscur.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/25xk4G8ue1fryBd3ac1Qw3
Paradox Obscur Live On Air:
https://www.mixcloud.com/rodonfm/persona-grata-28022021/
Απόστολος Γραμπόβας
————————————————————————————————————————————-
Paradox Obscur:
The electro dark band that steals the show
They have been a band since 2014, they come from Rhodes, but they currently live and createtheir music in Athens. They have made great steps in the alternative music scene, with 10 releases so far and this bright career does not stop here. They have just signed their collaboration with Metropolis Records and on March 12 they release their new album Singles & Rarities. Certainly, this collaboration will give us a lot in the future. So, let’s meet Kristal Ann and Toxic Razor better.
Guys, how did you meet each other?
At a student party. Quite simply, as people usually meet each other.
Tell us a few things about your first steps into music before Paradox Obscur was born. How did you decide to become Paradox Obscur afterwards?
Toxic Razor: When I was in Rhodes, I had started a project called Resistance of Independent Music. When we met again in Rhodes we decided, that, because we had a lot in common, we could do some things together and so we decided that Kristal Ann could start as well.
Kristal Ann: We started together because I wanted to support the project that Toxic Razorhad started. I like to get involved in more teamwork and so we started Paradox Obscur. Inthe meantime, I also started my solo project,

Which was the main inspiration behind the band’s name?
Concerning the name, we wanted something that reflected a darker, perhaps colder sound.Musically, we wanted to move into more simple and minimal directions. The project Resistance of Independent Music also had more natural instruments, such as guitar or bass,so with Paradox Obscur we wanted a purely electronic direction.So far, you have done important collaborations as Paradox Obscur.
Tell us a name with whom you would love to work with.
Kristal Ann: Because I generally like beautiful voices, I would love to do a duet with thesinger of VNV Nation, Ronan Harris, or something with Stephan Groth from ApoptygmaBerzerk.
Toxic Razor: There are many remarkable artists that we would like to collaborate with, notonly in the electronic dark scene, but also in the more alternative and metal scene, which isthe one I have been listening to for many years. Οf course, every collaboration depends onthe chemistry between the two artists, so it does not always work.
What do you like to listen? Which are your music influences, the ones that inspire you?
Kristal Ann: I started listening to a lot of classic rock, i.e., Led Zeppelin, Deep Purple, RoryGallagher, all those classic rocks that made history in music. Then, I turned my attention todark jazz and contemporary dark jazz. I like blues very much too, i.e., all these more classicthings, so I do not know how I ended up listening to electronic music. Whoever listens to ourmusic can distinguish various influences within the sounds we create.
Toxic Razor: I listen to different things depending on the mood, darkwave, psychedelictrance, electro, synth wave, EBM, metal. Of course, my favorites are the electronic musicand metal rock, but I mostly lean towards black metal which is also my favorite music genre.
Which is your favorite song when you are on stage and what song do you see that the audience loves a little more when you perform live?
Surely, Dark Fortress. When we open our lives with this, the audience will definitely start todance in its rythm, but also, whenever we sing Flesh and Cold November, we see a greatresponse from the audience. Mainly, we can talk about our older songs because we have notsung the new ones in front of an audience yet. Their release coincided with the pandemic, sowe do not have any feedback yet.Which is the best advice you have been given in relation to music and by whom?When we were living in Rhodes, we were somehow isolated and we didn’t have relationswith a lot of people, especially with people who listen to this music genre, so generally wehave not given any advice. Whatever we managed to do, we did it ourselves, it was anoutcome of improvised and personal work.

What is the most beautiful and the most difficult part of being a musician in Greece?
In Greece, it is definitely difficult to be a musician, especially in this music genre, becausethere is no support from media, there is no possibility to do much, and the scenes arelimited. Also, there aren’t any appropriate halls, with the appropriate audio equipment inorder to realize whatever you have in your mind. As for the most beautiful thing, it is difficultto answer. The truth is that we have not done many live shows in Greece, most of them areabroad, so we do not have a wider view of the audience that follows or listens to Paradox Obscur here in Greece.
Which was the most memorable concert for you, in which place?
In Berlin. It was incredible, the vibes were very intense, with a lot of people, with people who really came to have fun, to have a good time, to enjoy it. There were a lot of people who did not know us and yet, we saw that they had become one with our songs.”
You are now in your 10th release. You began with Peripheral Minimal Records, then with Young & Cold Records, and now you signed with Metropolis Records, which have collaborated with big, known names and I was very happy to hear about this collaboration. Tell us a few things about this collaboration but also about the new album that we are waiting on March 12.
The collaboration begins now with a collection of songs that were existed in various onlinecollections. The album will also contain an unreleased track and it will be released on March 12 with the title Singles & Rarities. It was something that we had in our minds, we wanted todo it at some point, to join all these songs together. Then, the proposal from MetropolisRecords came, so, since we had the material gathered and we are actually writing our nextalbum, but we have not completed anything yet, we suggested these songs to be released first.
If the pandemic leaves us, what we can expect from Paradox Obscur in 2021?
Is there any plan, any possible concerts?So far, we see that things are difficult for 2021. There are some dates for lives abroad, butthey are open because we cannot know what will happen, we are all in lockdown, so we donot know whether these lives will take place or not. However, in 2022, we will definitely doseveral things.The pandemic was also a big minus for the promotion of SYNΘESIS, because the album wasreleased at the beginning of the pandemic and we could not do any live to promote it. We had arranged various things, and some other proposals were open too but, unfortunately, inall this mess, everything was canceled.
You previously mentioned something about a new album, can we expect a new release?

There will be a new album in 2022. We are currently working on the new songs, which westarted recording last spring, during April-May. In fact, they are songs like the single that wereleased last month, Universe, which was recorded during these recordings, but it did notmatch with the rest of the songs that will be in the album so, we decided to release it as asingle. The album is by 80% ready, it needs a little more work, but we will finish it, we are onthe right track. However, until 2022, we may release some singles in between.
I would like to thank Paradox Obscur for the honor to be at the Persona Grata Live Radio Show with me.
You can listen to Paradox Obscur music:
Bandcamp: https://paradoxobscur.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/25xk4G8ue1fryBd3ac1Qw3Apostolos Grabovas
RodonFM.net (C) 2016